Parkinson hastalığı, hem motor sistemi hem de motor dışı sistemleri etkileyen, merkezi sinir sisteminin kronik dejeneratif bozukluğudur.
Parkinson belirtileri arasında; hastada titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürümede bozulma, salya artışı, yazıda küçülme ve omuz ağrısı görülebilmektedir. Parkinsonu taklit edebilecek diğer hastalıklar açısından beyin MR’ı, kan ve idrar tetkikleri istenebilmektedir.
Parkinson hastalığı, yavaş yavaş ilerleyen bir sağlık sorunudur. Başlangıçta hareket sistemindeki aksaklıklar ile kendini belli etmeye başlar. Mimik kaybı, konuşmada monotonlaşma ve gözdenin hafifçe öne doğru eğilmesi devamında seyreden belirtilerdir.
Bu sağlık probleminin başlangıçta gösterdiği belirtiler genellikle bireyler tarafından yaşlılık belirtisi olarak atfedilir. Dünya genelindeki Parkinson hastaları büyük oranda hastalığın ilk 4 ila 6 yıllık sürecinde tanıyı koyamamışlardır.
Hastalığın başlangıç evresinde en sık görülen belirtilerin başında tek eldeki bir parmakta titreme yaşanmasıdır. Nadir de olsa bu titreme ayak ya da çene bölgelerinde de başlayabilir. Ayrıca ortada hiçbir titreme belirtisi olmaksızın bireyin vücudunda bir yavaşlama da görülebilmektedir. Kademeli olarak hastalığın durumunda ilerleme görülür. Dopaminerjik ilaçlara yanıt vardır.
SOSYAL HİZMET UZMANI : GAMZENUR ALTUNDAĞ